SURINAAMSE NASI/BAMI MET KIP

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 g (ongeveer)Rijst/Spaghetti
  • 1 of 2 Uien, heel fijngesneden
  • 1 Prei, fijngesneden
  • 1 of 2 Paprika`s, fijngesneden
  • Half bosje Selderijblad of Peterselie, fijngesneden
  • 1 cm Gember, geraspt
  • Knoflook, fijngestampt, naar smaak
  • Tomatenpuree, half blikje
  • Zoute Sojasaus, naar smaak
  • 1 cm stukjeTrassi


Bereidingswijze:
Rijst of spaghetti eerst koken met een scheut sojasaus. Beetje olie in een wok, ui toevoegen,
als ui een beetje zacht is knoflook en gember toevoegen. Minuutje bakken, al roerend, en dan de trassi erbij.
Laten oplossen. Dan tomatenpuree toevoegen en als de rijst/spaghetti nog wat licht is wat extra sojasaus
toevoegen. Rijst/spaghetti toevoegen en goed mengen. Dan de prei en paprika toevoegen en evt. zout en peper.
Alles goed mengen en op een lag vuurtje al roerend verwarmen (ongeveer 10 minuten) Dan peterselie erover.

Servertips:
Lekker met Surinaamse kip:

Benodigdheden:

  • Kip (dijen of poten of wat je maar wilt)
  • 2 Uien, heel fijn of gemalen
  • Knoflook, fijngestampt, naar smaak
  • 1 cm Trassi
  • 1 Peper (Madam Jeanet)
  • Sojasaus, naar smaak
  • 1 blikje Tomatenpuree
  • 1 cm Gember, geraspt


Kip wassen, ui glazig bakken, knoflook erbij, trassi erbij op hoog vuur goed mengen.
Blikje tomatenpuree erin, peper en gember toevoegen en 2 grote lepels sojasaus.
Beetje zwarte peper en evt. zout erbij. Vlees aanbakken op hoog vuur, ongeveer 10 minuten.
Wat water erbij en afdekken en op laag vuurtje laten sudderen, tot het gaar is. (30-40 minuten)

Benodigdheden: Surinaamse patatchippies (voor bij de kip en nasi/bami,`sambal`)

  • 1 zakje Naturel patatchippies
  • ¼ Stuk peper (Madam Jeanet)f fijngestampt
  • Knoflook, fijngestampt, naar smaak
  • 1 kleine Ui, heel fijn of gemalen
  • ½ cm Trassi
  • Sojasaus, naar smaak


Olie in de pan, trassi erin tot het smelt. Sojasaus erbij en dan de rest.
Goed mengen en dan de chippies erin en op hoog vuur al roerend omscheppen. 5 minuten ofzo.

Ei:
3 eieren kloppen, zout en peper toevoegen. Dun bakken (niet aanbakken), oprollen en
in reepjes snijden. Lekker voor bij de nasi/bami.