SMOOR DAGING

Ingrediënten:

  • 600 gram sudderlappen of sucadelappen
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 gram verse gember
  • 1afgestreken theelepel gula djawa (= palmsuiker) (toko)
  • 1afgestreken theelepel tamarinde (= asem) (toko)
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 3 kruidnagelen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel citroensap
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 3 eetlepels olie
  • zout
  • zwarte peper


Bereiding:
Snij het vlees in blokjes van ongeveer 2 bij 3 cm. Snij de ui klein en stamp de knoflook fijn.
Schrap de gember schoon en stamp het fijn in een vijzel.
Verhit de olie in een wok en fruit hierin de ui en knoflook glazig.
Voeg gember, nootmuskaat, gula djawa, tamarinde, kruidnagelen en laurierblaadjes en bak het even aan.
Daarna het vlees erbij doen en een paar keer goed omscheppen.
Schenk de ketjap en het citroensap erover en schep weer om.
Laat het even zachtjes sudderen en doe er dan wat kokend water bij; het vlees hoeft niet onder wat te staan.
Breng het geheel weer aan de kook, voeg zout en zwarte peper toe en schep nogmaals om.
Daarna op een laag vuur in ongeveer een uur gaar laten sudderen.
Lekker met gekookte witte rijst en groente. Ook heel geschikt als onderdeel van de rijsttafel.