Kerrie zoals thuis gemaakt

Masala is een uitgebalanceerde melange van een groot aantal verse kruiden en specerijen o.a. koriander, komijn, die vers gemalen en geroosterd worden; hierdoor komt het aroma van deze kruiden en specerijen optimaal tot zijn recht. Masala vindt haar oorsprong in India en is daar vandaan door de Hindoestanen meegenomen naar o.a. Suriname

Curry is vergelijkbaar met de Surinaamse masala, doch heeft een geheel andere kruidensamenstelling; de Engelse aanduiding curry wordt gebruikt voor de authentieke masala uit India.

Kerrie is een aangepaste versie van masala of curry, aangezien het met andere kruiden en specerijen wordt bereid, niet is geroosterd en een andere samenstelling heeft; kerrie is ontwikkeld als een goedkoop alternatief voor de kwalitatief hoogwaardige Surinaamse masala.
Kerrie wordt in de Surinaamse keuken niet gebruikt.

Masala zoals thuis gemaakt:

Ingrediënten:
1 kilo Dhania
1 ons Sarso
1 ons Methie
1 ons Jeera
1 ons Maingrail
1 ons Zwartepeper
½ kilo Hardi

Alles wat nog niet in poedervorm is, stampt u in de vijzel fijn (in een goed schone koffiemolen gaat het ook geweldig), waarna u het mengt met de overige ingrediënten.

Verwarm op middelhoog vuur in pan met dikke bodem: Dhania, Sarso, Methie, Jeera, Maingrail, Zwartepeper en Hardi. Roer tot er een lekkere, lichtgeroosterde geur af komt. Sommige specerijen zullen ook een tint donkerder zijn geworden. Voeg nu ook de fenegriek & kurkuma toe en roer nog 10 seconden. Laat de specerijen afkoelen op een bord. Maal ze fijn in vijzel of koffiemolen.