Döner Kebab ( ± 4 personen )
Bereidingstijd: ca 25 minuten en 7 uur wachten
Ingrediënten:
- ¼ rode kool
- ½ ijsbergsla
- ½ l melk
- ½ wortel
- 1 ui
- 4 Turkse pitabroodjes
- 750 gr kalfsvlees van de platte bil
- Scheutje azijn
- Peper
- Zout
Knoflooksaus:
- 1 teentje knoflook
- 3 takjes peterselie
- 2 el mayonaise
- 2 el yoghurt
Pittige tomatensaus:
- 2 tomaten
- ½ ui
- 1 el sambal
- 4 el tomatenketchup
Bereiding:
Leg het vlees in een schaal en giet de melk erover.
Snijd de ui in halve ringen en voeg ze toe aan het vlees.
Breng op smaak met zout, peper en een scheutje azijn.
Laat het vlees ca 2 uur marineren in de koeling.
Haal het vlees uit de marinade en verpak het in plastic folie en leg het minimaal 5 uur in de diepvries.
Snijd de wortel, rode kool en ijsbergsla in dunne reepjes en meng ze. Pel en snipper de knoflook.
Hak de peterselie. Meng de ingrediënten voor de knoflooksaus door elkaar.
Snijd voor de pittige tomatensaus de tomaten in vieren, verwijder het zaad en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Pel en snipper de ui en meng met de tomatenblokjes, sambal en tomatenketchup.
Bak de pitabroodjes af.
Snijd het bevroren vlees in heel dunne plakjes en bak ze op hoog vuur gaar.
Snijd de broodjes open en vul ze met salade, gebakken kalfsvlees en de sauzen.
Tip:
Letterlijk vertaald uit het Turks betekent Döner Kebab ‘draaiend vlees’.
Het wordt meestal in een pitabroodje geserveerd met salade en sausjes.
Inmiddels is het Döner Kebabbroodje in heel Europa een begrip geworden.