Komkommer op zuur (recept 01)

Ingrediënten:
Mespuntje zout
Mespuntje peper
Evt. een madame Jeannette peper
1 stevige komkommer
50 ml water
50 ml natuurazijn
1 eetlepel suiker of enkele korrels Chinese suiker (Toko)
1 mespuntje ajinomoto (Toko)
5 lont ai (pimentkorrels; Toko)
5 kruidnagels
 
Bereiding:
Schil de komkommer dun, sla om en om een reepje over, zodat je ook wat schil houdt.
Trek met een vork groeven van boven tot onderaan de komkommer.
Spoel de komkommer even af en snij het in plakjes.
Doe water en azijn in een schaal en voeg er de suiker, de ajinomoto, de lont ai, de kruidnagels, peper en zout aan toe.
Roer het even door en meng daarna de plakjes komkommer er doorheen.
Als je er een peper bij wilt doen, moet je deze in de lengte door midden snijden.
Zet het 1 dag in de koelkast om de smaak goed in te laten trekken.
Lekker als bijgerecht bij diverse (bijna alle) gerechten.

Extra info:
"Zuurgoed" kan lang bewaard worden in een goed afgesloten glazen pot.
Het wordt er vaak nog lekkerder door, als het een paar dagen staat.
 
Tip 1:
Als je van pittig houdt, kun je ook een madamme Jeannette peper erbij doen.
Die kun je ook eten.
 
Tip 2:
Koop bij de toko een klein buisje Chinese suiker.
Daar heb je iedere keer maar een paar korreltjes van nodig.