Gerookte lamsfilet ( ± 4 personen )
Bereidingstijd: ca 1 uur

Ingrediënten Hoofdgerecht:

  • 1 rode paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 2 aubergines
  • 2 tl suiker
  • 4 vijgen
  • 700 g lams filet
  • Peper
  • Rookmot (kookwinkel)
  • Stoompan of rookoven of wok met rooster
  • Zout

Notenpesto:
180 g gepelde walnoten
100 g Parmezaanse kaas
2 teentjes knoflook
Scheut olijfolie

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd de aubergines en paprika’s over de lengte in vieren.
Verwijder de zaadlijsten van de paprika.
Pel de knoflook. Leg de aubergine’s, paprika en knoflookteen in een ovenschaal en bak ca 1 uur in de oven.
Bestrooi het vlees met zout, peper en suiker.
Vouw van aluminiumfolie een vierkant en leg hier de rookmot op.
Leg dit op de bodem van de pan en laat dit warm worden.
Zet het vuur uit als de rookmot goed rookt.
Hang de lams filet ca 2 minuten boven de rook in de pan.
Maal in de keukenmachine de walnoten, parmezaanse kaas en knoflook en voeg langzaam olijfolie toe, zodat een mooie, smeuïge pesto ontstaat.
Breng op smaak met zout.
Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak het vlees ca 5 minuten om en om aan.
Laat een paar minuten rusten.
Schraap het gare auberginevruchtvlees van de schil en verwijder de schil van de paprika.
Snijd de vijgen in vieren en bak ze met de aubergine en paprika in de koekenpan in een scheutje olijfolie.
Snijd het vlees in dunne plakjes en serveer dit met de groenten en de pesto.

Tip:
Lam gaat goed samen met de smaak van vijgen.
Vijgen zijn een bron van licht verteerbare voedingsstoffen, zoals ijzer, kalium, bètacaroteen en vezels.
Ze geven energie en helpen bij het voorkomen van diverse gezondheidsongemakken, zoals spijsverteringsproblemen en bloedarmoede.