Gebakken banaan (bijgerecht) Baka bana/gebakken banaan

Ingrediënten:

  • 2 rijpe bakbananen
  • (veel) zonnebloem olie

Bereiding:
Schil de bananen.
Dat gaat het beste door in de lengte een inkeping te maken en daarna de schil ietsjes los te wrikken.
Je kunt het dan zó eraf trekken.
Snij de banaan eerst in de breedte in 2 helften en snij dan in de lengte in plakken.
Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de plakjes banaan bruin en gaar.
Op een keukenpapiertje laten uitlekken.

Extra info:
"Gewone" bananen, of bacove zoals ze in Suriname heten, zijn niet geschikt voor het bakken.
Koop Surinaamse bakbanen; ze moeten goed rijp zijn, maar niet te zacht.
De schil is dan bijna helemaal zwart. Koop de bananen een week van tevoren, zodat ze goed rijp kunnen worden.
Bewaar tot gebruik in een papieren zak, buiten de koelkast.

Tip:
Kan als bijgerecht bij alle Surinaamse gerechten, behalve bij massala.