Dawet en tjendol ( ± 2 personen )

Dawet is de Surinaamse variant van de Indonesische Tjendol of Cendol. Het verschil is dat in Suriname de dawet vaak helemaal rose is en de Indonesische tjendol groene glibbertjes heeft door het pandan-extract en gebruik maakt van gula djawa en witte
kokosmelk.
Hieronder vind je de Indonesische en Surinaamse variant!

Ingredienten glibbertjes (= tjendol):

  • 100 gram rijstebloem
  • 1 eetlepel maizena
  • 500 ml. water
  • snufje zout
  • beetje pandanextract (toko)


Bereiding glibbertjes:
Meng het water met het pandan-extract. Maak een papje van de maizena, bloem en het zout. Leng de maizena en bloem eerst aan met een beetje water tot een glad papje en daarna langzaam de rest van het water toevoegen (tegen klontjes).
Kook dit tot een stijve pap op laag vuur.
Zet een pan met koud water klaar en hang daar een zeef boven.
Roer de stijve pap door de zeef, zodat de tjendol als druppels in het water valt.
Laat de druppels koud worden in het water.

Ingrediënten kokosdrank:
100 gram gula djawa (javaanse suiker in blokken)
150 ml. santen of kant en klare dikke kokosmelk
Als je een grotere hoeveelheid wilt, alles gewoon verdubbelen.

Bereiding kokosdrank:
De santen moet niet te dik zijn, kant en klare kokosmelk even opkoken met wat water.
Maak een siroop van de gula djawa door deze op te koken in water.
Leg een laagje van de glibbertjes in een glas.
Doe daarop een beetje van de gula djawa-siroop.
Maak het glas vol met de kokosmelk en ijsblokjes!
Je kunt er ook nog wat fijngesneden nangka doorheen doen, maar niet iedereen houdt daarvan.

Hieronder de Surinaamse variant van Cendol: Dawet! De Surinaamse dawet is vaak roze door rode kleurstof of rozenessence en mist de gula djawa.

Ingredienten glibbertjes:
De sliertjes zijn hetzelfde, maar zonder het pandan-extract. Je kunt ze ook helemaal weglaten en ze vervangen door fijngesneden nangka (uit blik).

Ingredienten kokosdrank:
verse santen of een blik kokosmelk
water om aan te lengen
150 gram suiker
2 stukken verse sereh
beetje rozenessence naar smaak (toko)

Bereiding Dawet:
Als je een blik kokosmelk gebruikt, moet je deze even aanlengen met wat water. Verse santen die je perst uit kokosmelk is vaak al wat dunner.
Kook de santen of aangelengde kokosmelk uit blik even op met de suiker en sereh.
Af laten koelen en op het laatst de rozenessence er doorheen.
Glibbertjes (en nangka) in een glas doen en de zoete kokosmelk erbij doen met ijsklontjes !