TJIEM TJIEM KIP

Ingrediënten:

  • 800 gr kipstukken of 600 gram kipfilet
  • 100 gr tjiem tjiem (= leliebloemen; toko)
  • 1 ui 
  • 1 teentje knoflook 
  • 100 ml black soy (toko) 
  • 1 eetlepel ketjap manis 
  • 5 druppels worchestershire saus 
  • 5 cm verse gember (toko)
  • 2 cm laos (toko)
  • ½ theelepel suiker 
  • 2 tomaten
  • 4 takjes selderij
  • 2 kleine maggieblokjes
  • 2 eetlepels zonnebloem olie
  • 25 gram margarine 
  • Zwarte peper 
  • Zout 


Bereiding:
Was de kip en hak of snij het in stukjes.
Snij de ui klein snijden en stamp de knoflook fijn in een vijzel.
Schraap de gember en de laos schoon en stamp deze ook fijn.
Maak een marinade van de kasripo, ketjap, worchestershire saus, ui, knoflook, laos, gember,
suiker, zout en zwarte peper.
Wrijf daarna de kip in.
Met deze dikke marinade en zet het afgedekt een nachtje in de koelkast.
De tjiem tjiem schoonmaken, door de harde uiteinde te verwijderen.
Daarna met een scherp mes de sliertjes in de lengte splijten.
De tjiem tjiem gedurende een half uur in lauw warm water weken.
Snij de tomaten in stukken en houd ze apart.
Was de selderij en snij het niet al te fijn; ook apart houden.
Verhit de olie in een wok en voeg de margarine erbij.
Bak de kip om en om even door en voeg de rest van de marinade toe.
Knijp het water uit de tjiem tjiem en doe dat bij de kip.
Even omscheppen. Als het te droog wordt, kun je een scheutje water toevoegen om te voorkomen
dat het aanbrandt.
Na ongeveer 5 minuten de kip en de tjiem tjiem aan de kant schuiven en de tomaten even
meebakken.
Als ze wat zachter worden, kun je alles weer door elkaar scheppen, een scheutje water erbij
en op een laag vuur gaar laten worden.
Op smaak maken met de bouillonblokjes en zwarte peper.
Van het vuur af de selderij erdoor scheppen.
Lekker met gekookte witte rijst en eigenlijk alle soorten groente (zonder massala).

Tip:
Koop goede, donkere kasripo.
Op de fles is "dark" of "light" vermeld.
Van de lichtgekleurde heb je meer nodig, om je vlees een mooi kleurtje te geven, waardoor het
bitter kan worden.