SURINAAMSE PASTEI

Ingrediënten:

  • Bakpapier
  • Halve theelepel zwarte/witte peper
  • 2 kipfilets
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui (versnipperd)
  • 4 maggiblokjes
  • 1 pimentbol
  • 1 takje soepselderij
  • 1 pot doperwtjes met worteltjes gemengd
  • 6 augurken (normale)
  • 10 zilveruitjes
  • 1 theelepel kappertjes
  • 1 eetlepel tomaten puree
  • 3 eetlepels olie
  • 4 eieren
  • 3 pakjes bladerdeeg ( 30 stuks)


De Surinaamse pastei lijkt heel ingewikkeld om te maken, dat is het niet het is heel eenvoudig.
Waar de meeste tijd in zit is het maken van de eigen deeg die eromheen komt te zitten.
Daarom gebruik ik (bijna) altijd bladerdeeg van de diepvries.
Het recept hieronder is voor 1 grote pastei in een ruime blik of voor 30 kleine pasteitjes.
Sorry ik kan geen pastei maken voor 4 personen.

Bereiding:
01.
Was de kipfilet en kook ze uit.
Dat doe je door de kipfilet in een laagje water te doen tezamen met de pimentbol, 1 teentje knoflook,
1 takje soepselderij, 2 maggiblokjes en een kwart theelepeltje zwarte/witte peper.
Laat de kipfilet ongeveer 25 minuten koken.
Haal de pakjes bladerdeeg uit de vriezer en kook de eieren 10 minuten.

02.
Als de kipfilet klaar is snij/scheur/fileer je het in stukjes.
Je zal zien dat het wat dradig wordt.
Laat geen grote stukken ertussen zitten maar alles moet even klein zijn.
Snij dan de augurken en zilveruitjes in klein stukjes.
De pot doperwtjes met wortelen spoel je even af in de vergiet.
Snij dan ook de worteltjes in stukjes van ongeveer 1 cm.
Het hoeft niet te nauwkeurig want de meesten breken toch wel af.
Het gaat meer om de grotere stukjes wortel.

03.
Neem een wok of ruime pan.
Verhit hierin de olie.
Fruit de ui en 1 teentje geperste knoflook.
Zodra die glazig worden doe je er 1 eetlepel tomatenpuree bij.
Roer even goed om.
Bak dan de kipfilet mee met een kwart theelepeltje zwarte/witte peper.
Laat dit even 4 minuten doorbakken.
Voeg daarna de augurken, zilveruitjes en kappertjes toe.
Roer weer even goed om en doe er 1 maggiblokje bij. Na 4 minuten kunnen de doperwtjes en
wortels erbij.
Laat dit ongeveer 5 minuten bakken en goed omroeren.
Proef even of je het voldoende zout vindt hebben.
Zo niet dan nog 1 halve maggiblokje erbij doen.

04.
Snij de hardgekookte eieren in plakjes of stukjes.
Als de pasteivulling een beetje is afgekoeld kan je de pasteitjes gaan maken.
Neem 1 velletje bladerdeeg vul deze met 1 ruime eetlepel pasteivulling.
Leg er een plakje ei op en vouw deze dicht.
Maak er een driehoek van zoals een appelflap.
Op het doosje staan een voorbeeld.
Je kan ook vierkantjes maken.
Neem een vork en sluit het bladerdeeg velletje door de randen goed aan te drukken met de
achterkant van de vork.

05.
Leg de pasteitjes op bakpapier in de oven en bak ze af in ongeveer 10 minuten.
Wel even tussentijds omkeren.

Tip:
In plaats van kleine pasteitjes kan je ook een grote pastei maken in een blik.
Maak dan met behulp van de bladerdeeg een bodem vervolgens de vulling erin en dan weer een
laag bladerdeeg.
Vergeet je randen niet !

De pastei is ook lekker met kip en rijst.
Dan nog eventueel een zijgroente en natuurlijk de zuurgoed erbij dan is het helemaal feestelijk.