SEEW
Seew is een lekkernij (mi thai) die bij Hindoestaanse feesten en kerkdiensten (poedja's) hoort.
Je kunt het natuurlijk ook "gewoon" eten, het is een koekje.
Nodig voor het deeg:
- 1 kg bloem
- ca. 600 ml lauw water
- 1 theelepel baksoda
- 1 theelepel bakpoeder
- Scheutje olie
Nodig voor het bakken:
1 liter zonnebloem olie
Nodig voor afmaken:
500 gram suiker
½ liter water
Bereiding deeg:
Deeg kneden met behulp van de bloem, bakpoeder, baksoda, water en scheutje olie.
Het moet een stevige deegbol worden (steviger dan bij roti!), maar je moet het wel kunnen uitrollen.
Als het terug veert is het te taai! Laat de deegbol een tijdje afgedekt met een schone doek rijzen.
Om uitdrogen te voorkomen kun je wat olie over de deegbol wrijven.
Bereiding Seew:
Strooi wat bloem uit op een schone doek. Rol de hele deegbol uit tot een lap van ongeveer 1 cm dik.
Snij het in de lengte in reepjes van ongeveer 1 cm breed.
Snij de reepjes daarna in stukken van ongeveer 10 cm.
Verhit de olie in een wok. Bak hierin de reepjes knapperig.
Ze moeten stevig en lichtbruin zijn, maar wel gaar van binnen. Haal ze uit de pan en laat ze uitdruipen.
Bereiding suikersiroop:
Breng de suiker met ongeveer een halve liter water aan de kook.
Blijf roeren tot er een dikke siroop ontstaat.
Schep alle seew door de siroop.
Vlot omscheppen en zodanig, dat de seew van alle kanten suiker heeft. Daarna uit de pan scheppen.
Tip 1:
Gebruik géén frituurvet! Je seew krijgt dan een witte olielaag en ziet er dan niet smakelijk uit.
Tip 2:
Seew kun je heel lang bewaren, als je het afgedekt in een trommel doet. Zo blijft het ook knapperig.