SAMBAL GORENG KOOL

Ingrediënten:

  • 1 el goela djawa (Javaanse suiker )
  • 1 el zout
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl laospoeder
  • 1 tl sambal trassi
  • 1 witte kool
  • 2 el olie
  • 3 blaadjes daon salam (Indische laurier)*
  • 3 uien
  • 4 dl santen (kokosmelk, uit blik)

Voorbereiding:
Snijd de witte kool doormidden, snijd de koolhelften in zo dun mogelijke flinters.
Pel de uien en knoflook, snijd ze fijn.
Plet de stengel sereh met de brede kant van een groot keukenmes.

Bereiding:
Verhit de olie in de hapjespan, fruit hierin de uien en knoflook licht aan.
Voeg de helft van de koolsnippers toe, roerbak ze tot ze zacht worden.
Schep zout, laos, sambal en goela djawa door de kool.
Meng de rest van de kool erdoor, leg de daon salam blaadjes en sereh erop.
Schenk de kokosmelk erbij en ca. 1 dl water en laat de kool ca. 6 minuten op halfhoog vuur stoven - de groente
moet wat beet houden.

Tip:
Roer een eetlepel tomatenketchup dor het gerecht voor een extra lekkere smaak.