Pinda koekjes
Ingrediënten:
± 100 gr kristalsuiker voor de afwerking
¼ theelepel zout
½ theelepel bakpoeder
1 theelepel baking soda
125 gr (licht)gezouten pinda's, gehakt
150 gr kritalsuiker
2 grote eieren
200 gr lichtbruine basterdsuiker
225 gr zachte ongezouten roomboter
270 gr pindakaas met nootjes
340 gr patent bloem
85 gr chocoladechips of gehakte chocolade (optioneel)
Snufje nootmuskaat
Verwarm de oven voor op 180 ºC (boven- en onderwarmte) of op 150 ºC (hete lucht).
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier of een bakmatje.
Meng de bloem, baking soda, bakpoeder, zout en nootmuskaat in een kom.
Mix de boter (met een handmixer of in een standmixer met de platte haak/paddle) in ± 2 minuten tot een zachte crème.
Voeg de pindakaas toe, mix 1 minuut tot de pindakaas is opgenomen door de boter.
Voeg de twee soorten suiker toe, blijf nog ± 3 minuten mixen.
Voeg de eieren één voor één toe, voeg het volgende ei pas toe als het vorige is opgenomen.
Schraap de zijkanten van de kom schoon en voeg het bloemmengsel toe.
Mix snel op de laagste stand tot een samenhangend geheel.
Roer er (met een lepel) de gehakte pinda's en chocolade chips door.
Doe de suiker voor de afwerking in een kommetje.
Neem voor ieder koekje een stukje deeg ter grootte van een golfballetje en draai er balletjes van.
Rol door de suiker en leg ze met ± 5 cm tussenruimte op een bakplaat.
Doop de tanden van een vork in de suiker en druk de koekjes in twee keer in tegenovergestelde richting plat met de vork.
Oven met boven- en onderwarmte (180 ºC):
01 bakplaat:
bak de koekjes in het midden van de oven in ± 12 minuten gaar en lichtbruin.
De koekjes zijn dan nog zacht, ze worden steviger tijdens het afkoelen.
Laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat en laat ze dan op een rooster helemaal afkoelen.
Bak de rest van de koekjes op dezelfde wijze. Laat wel tussendoor de bakplaat afkoelen.
02 bakplaten:
bak de koekjes in ± 12 minuten gaar en lichtbruin.
Verwissel halverwege de baktijd de bakplaten: de onderste naar bovenste richel en de bovenste naar de onderste richel.
De koekjes zijn dan nog zacht, ze worden steviger tijdens het afkoelen.
Laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat en laat ze dan op een rooster helemaal afkoelen.
Bak de rest van de koekjes op dezelfde wijze. Laat wel tussendoor de bakplaten afkoelen.
Oven met hete lucht (150 ºC):
02 bakplaten tegelijk:
bak de koekjes in ± 12 minuten gaar en lichtbruin.
De koekjes zijn dan nog zacht, ze worden steviger tijdens het afkoelen.
Laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat en laat ze dan op een rooster helemaal afkoelen.
Bak de rest van de koekjes op dezelfde wijze. Laat wel tussendoor de bakplaten afkoelen.
Eet smakelijk !