Kip Musakhan ( ± 4 personen )

Ingrediënten:
4 scharrelkippenbouten, gehalveerd
1 1/2 eetlepel sumac
1/8 theelepel versgemalen nootmuskaat
1/8 theelepel kaneel
1/4 theelepel gemalen zwarte peper
4 grote uien, in ringen gesneden
125 ml. Kippenbouillon
1 rond plat turks of marokkaans brood (de dunne variant, dat is belangrijk)
Geroosterde pijnboompitten en gehakte peterselie om te garneren.
Sap van 1 citroen
Olijfolie
Zout
 
Bereiding:
Meng de sumac, nootmuskaat, kaneel, peper en zout met het citroensap.
Doe de kip in een kom, giet de marinade eroverheen en masseer de marinade met je handen goed in alle kipstukken.
Laat minstens een paar uur, maximaal een dag, marineren in de koelkast.
Doe de fijngesneden uien in een braadpan met deksel, samen met 1 eetlepel olijfolie, peper en zout, en de bouillon.
Laat afgedekt stoven tot de uien zacht zijn (ca. 40 minuten).
Verhit de oven voor op 200 C. en breng de kip op kamertemperatuur.
Kies 2 ovenschalen: één waar de kip straks in 1 laag in kan liggen, en een andere die eventueel kleiner kan zijn, als de
kip er maar in past (desnoods in twee lagen).
Smeer de grote platte ovenschaal of bakblik in met olijfolie.
Scheur het brood in stukjes en leg dit op de bodem van de met olie ingesmeerde ovenschaal.
Verspreid de gestoofde uien (inclusief vocht) over het brood.
Doe de kip in de andere ovenschaal, dek deze goed af met folie.

Bak de kip 20 minuten in de voorverwarmde oven.
(Om te voorkomen dat de kip aan de schaal plakt bekleed ik deze met bakpapier.)
Neem de kip uit de schaal en leg de stukken met de huid naar boven op de met brood en uien beklede ovenschaal.
Zet deze schaal (onafgedekt) in de oven en laat nog zo´n 20-30 minuten bakken, of tot de kip gaar is en goudbruin.
Bestrooi voor het serveren met geroosterde pijnboompitten en gehakte peterselie.
 
Tip:
Ik gebruikte een mengsel van lamsvlees en rundvlees, en paste de kruiderij wat aan: gerookte paprika in plaats van gewone, meer komijn, en exra: gemalen korianderzaad en gemberpoeder.