Sambal aardappel-kouseband

Ingredienten:
250 gr kouseband (toko)
100 gr aardappel sticks (chips !)
25 gr trassi
3 tomaten
3 rode Adjoema pepers (toko)
1 ui
3 teentjes knoflook
1 theelepel ketjap manis
1 klein stukje gula djawa
12 eetlepels olie

Bereiding:
Snipper de ui, stamp knoflook en pepers fijn en snij de tomaat in stukjes.
Leg de aardappelsticks op een schone theedoek.

Vouw de 4 hoeken bij elkaar en schud de inhoud goed, zodat het zout er zoveel mogelijk afgaat.
Verhit de olie in een wok en bak hierin de trassi helemaal rul.
Goed roeren, anders gaat het klonteren.
Voeg uien, knoflook en peper toe en bak deze even mee.
Doe dan de tomaten erbij en laat het goed smoren.
Doe de chips (zonder het zout) in de wok en schep het goed om.
Deksel op de wok en even laten smoren.
Gula djawa even fijn stampen en met de ketjap erbij doen.
Nog een paar keer goed omscheppen.
Op smaak brengen met zwarte peper.
Maak de kouseband schoon en snij het in stukken van 2 cm.
Roerbak in een andere wok de kouseband in een eetlepel olie, gedurende ongeveer 5 minuten.
Het moet knapperig blijven.
Met zout op smaak brengen.
Schep de kouseband door de sambal aardappel en proef of het goed op smaak is.

Lekker met Javaanse bami, Javaanse kip & nasi, maar ook met gekookte witte rijst, kip en groente.

Tip 1:
Dit soort sambals wordt gemaakt met veel olie.
Als het te weinig blijkt te zijn, moet je tussendoor dus olie erbij doen.

Tip 2:
Gula Djawa is palmsuiker.
Meestal is het in geconcentreerde vorm te krijgen, maar soms ook als poeder.
Een stukje gula djawa van een halve centimer (halve dobbelsteen) is genoeg voor dit recept.
Je kunt het desgewenst vervangen door rietsuiker, maar daardoor verandert de smaak van de sambal ook.
Gula Djawa is anders zoet dan rietsuiker.

Tip 3:
In de toko kun je ook gewassen en gesneden kouseband in de diepvries vinden.
Het is goedkoper dan verse en reuze handig.
Het kan zo in de wok. 3 minuutjes roerbakken is dan voldoende.